The Open Science Cookbook

Americká asociace vědeckých a vysokoškolských knihoven (Association of College and Research Libraries, ACRL) vydala knihu The Open Science Cookbook (editoři Emily Bongiovanni, Melanie Gainey, Chasz Griego, a Lencia McKee), praktický průvodce určený k pomoci akademickým knihovnám při rozvoji a rozšiřování služeb otevřené vědy.

Publikace nabízí více než 20 konkrétních plánů lekcí a vzdělávacích aktivit na podporu kolaborativního, transparentního, otevřeně dostupného a reprodukovatelného výzkumu. Tyto „recepty“ jsou organizované do pěti klíčových oblastí: vývoj programů, výuka, osvěta, akce a spolupráce.

Mezi hlavní pokrytá témata patří:

  • Budování celouniverzitních programů otevřené vědy a specializovaných knihovnických pozic
  • Integrace otevřené vědy do stávajících workshopů a kurikul
  • Vývoj cílených osvětových materiálů a strategií zapojení komunity
  • Organizace akcí a sympózií věnovaných otevřené vědě
  • Vytváření spolupracujících partnerství napříč institucemi

Kniha vyšla ve fyzické podobě, je dostupná i online v režimu Open Access zde.

Aktualizováno dne 1 července, 2025